30 Οκτ 2010

Διαπαραταξιακή η υποστήριξη στον AIR 104.4


Μεγάλη αντιπροσωπεία  των εργαζομένων στον Athens International Radio - AIR104.4 FM παραβρέθηκε, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010, στην δημόσια συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων για τον Δήμο Αθηναίων που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Οι εργαζόμενοι, αλλά και αριθμός φίλων του ΑΙR από τις ξένες κοινότητες, που θεωρούν το σταθμό βήμα έκφρασής τους, προχώρησαν σε ωριαία σιωπηλή διαμαρτυρία στην είσοδο του ξενοδοχείου και κατόπιν, με την σύμφωνη γνώμη και την άδεια όλων, έκαναν μια ολιγόλεπτη δήλωση και παράσταση διαμαρτυρίας για τα εμπόδια που προβάλλονται στη λειτουργία του AIR 104.4 FM.


Όλοι οι παριστάμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι, αλλά και πολλοί Αθηναίοι που παρακολουθούσαν τη συζήτηση, εκφράστηκαν δημόσια με θετικά σχόλια υπέρ του σταθμού, του κοινωνικού έργου του και της ακώλυτης λειτουργίας του και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους.
Θύμης Τσιλιόπουλος, δημοσιογράφος AIR FM

Είμαστε εργαζόμενοι του Athens International Radio, του ξενόγλωσσου τμήματος του ΑΘΗΝΑ 9.84. Μας έκλεισαν υπό περίεργες συνθήκες, ο εισαγγελέας μας κατέσχεσε τον πομπό κι αυτό που ζητάμε είναι αυτή τη στιγμή να μη φιμωθεί η φωνή των ξένων στην Αθήνα, των μειονοτήτων, των κοινοτήτων, των αλλοδαπών οι οποίοι από εμάς έχουν ενημέρωση, ψυχαγωγία άρα και μια ομαλή ένταξη σ' αυτή την κοινωνία.

Ο AIR FM λειτουργεί απο το 2004 απρόσκοπτα, προσφέρει πολύτιμο κοινωνικό έργο, μορφώνει ξένους συμπολίτες μας στη δημοσιογραφία, ενώ παράλληλα τους δίνει και το βήμα. Οπότε ζητάμε από τους υποψήφιους Δημάρχους  Αθηναίων και τους συνασπισμούς τους να μας βοηθήσουν να ξανανοίξει ο σταθμός όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και μην πέσουμε σε μια κατάσταση στην οποία, όπως ξέρουμε στην Ελλάδα, “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”, και να μας κλείσουν εν τέλει. Γι' αυτό παρακαλούμε θερμά για τη βοήθεια σας.

Γιώργος Καμίνης, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με το συνδυασμό “Δικαίωμα στην πόλη”

Τώρα μιλάμε για το πώς θα εντάξουμε τους μετανάστες στη χώρα και κλείνουμε το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να μπορέσουμε να το πετύχουμε. Ότι πρέπει να κάνουμε, θα το κάνουμε. Το ζήτημα της ένταξης των μεταναστών ήμουν ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη που μίλησε γι' αυτό. Λοιπόν, να έχεις αυτό το μέσο και να το αφήσεις έτσι; Αυτό είναι έγκλημα.
Θα μπορούσε να υπάρξει ένα διάβημα προς το υπουργείο Εσωτερικών;

Βεβαίως.
....ένα υπόμνημα...να ενισχύσει λίγο επειδή είναι ένας μη κοινωφελής οργανισμός...
Μην το συζητάτε, επιτελεί κοινωνικό λειτούργημα και να είναι σε αυτή τη σημερινή κατάσταση;
Να μπορεί να ενημερωθεί ο κόσμος, η ξένη κοινότητα για τα ελληνικά θέματα στη γλώσσα τους....
Και για τα ελληνικά θέματα και τα θέματα των κοινοτήτων τους και όλα.

Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων με την “Ανοιχτή Πόλη”

Θα θέλατε να μας πείτε την γνώμη σας για τη σημασία του ραδιοφωνικού σταθμού air, του ξενόγλωσσου ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων, που απευθύνεται στις ξένες κοινότητες. 

Όπως ξέρετε η συχνότητά μας έχει πρόβλημα.  Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια και εσείς για την προσπάθειά μας αυτή και τι πρόκειται από την πλευρά σας να κάνετε;

Η “Ανοιχτή Πόλη” στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο ξενόγλωσσο ραδιόφωνο.  Θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαίο για την λειτουργία της πόλης, πόσο μάλλον που αφορά τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση εύκολα, λόγω γλώσσας σε άλλα Μέσο Μαζικής επικοινωνίας.  Έχουμε ήδη τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Θεωρούμε το λόγω για τον οποίο επενέβη η κυβέρνηση προσχηματικό και ζητούμε την άμεση επαναλειτουργία του ραδιοφώνου

Ξέρετε, όπως είπατε και πριν, θέλουν οι ξένες κοινότητες που ζουν μεταξύ μας, θέλουν να μάθουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα, για τα ελληνικά θέματα αλλά και για τα δικά τους θέματα στην γλώσσα τους.  Άμα τους κόψεις τη δυνατότητα ....

Το αντίθετο, θα έπρεπε αυτό το ραδιόφωνο να επεκταθεί , να ενισχυθεί, ακριβώς επειδή είναι ανάγκη να εκφράσουμε με αυτό το τρόπο ότι ζούμε σε μια πολυ-πολιτισμική πόλη όπου όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως καταγωγής, είναι ισότιμοι μεταξύ τους, επομένως ισότιμοι και στην ενημέρωση και την πληροφόρηση.  Επίσης ξέρουμε ότι έχει γίνει εκστρατεία , εξαιρετική δουλειά από τους εργαζόμενους, με ελάχιστα μέσα για το έργο αυτό και θέλουμε να αμείβεται και να κατοχυρώνεται όπως πρέπει, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα και κανονικούς μισθούς.

Όπως κάθε μεγάλη μητρόπολη στην υφήλιο έχει ένα δημοτικό ραδιόφωνο που υπηρετεί και ενημερώνει την ξένη παροικία της, κόβοντας αυτή τη συχνότητα, δεν είναι λοιπόν σαν να φιμώνουν κάτι αντιδημοκρατικό στην ενημέρωση;

Είναι βαθιά αντιδημοκρατικό και θα έλεγα ότι δείχνει μία κομπλεξική αντίληψη.  Δεν θεωρώ ότι τα κίνητρα είναι κάποια άλλα από την επίθεση στον Δήμο της Αθήνας γενικά και  όχι ειδικότερα στην συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, γιατί αυτή τη στιγμή το υπερασπίζονται όλες οι παρατάξεις το συγκεκριμένο ραδιόφωνο.

Τι αφουγκράζεστε από τους άλλους (τις άλλες παρατάξεις);

Είναι δημόσια η τοποθέτησή μου.  Είναι υπέρ της επαναλειτουργίας -της άμεσης επαναλειτουργίας-.  Είχε τεθεί και πριν διακοπεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω των εκλογών.  Είναι ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μία σύμπραξη με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Γ.Γ Μεταναστευτικής πολιτικής θα μπορούσε να διατηρήσει ζωντανό τον AIR;

Νομίζω ότι πρέπει να ασκηθεί μία πολλή μεγάλη πίεση.  Τώρα εσείς είστε γνώστες της μορφής λειτουργίας τους.  Νομίζω ότι μπορεί να είναι ραδιόφωνο της Πόλης, δημοτικό ραδιόφωνο και να στηρίζεται από τους φορείς τους κρατικούς που εμπλέκονται σε θέματα ξένων συμπολιτών μας.
Πέτρος Κωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την “ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας”

Νομίζω ότι η φίμωση του Athens International Radio είναι μια πρόκληση για την ελεύθερη ενημέρωση των μεταναστών και όλων των κατοίκων της Αθήνας. Τα σχέδια περικοπών και διάλυσης των υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας έχουν αρχίσει κι εφαρμόζονται πριν μπούμε στη νέα εποχή της εγκατάστασης των μηχανισμών της τρόικας στους δήμους. Δηλώσεις όπως αυτές του Προβόπουλου που άρχισαν από τα πριν να στέλνουν μηνύματα τι είδους δημάρχους θέλουνε, δημάρχους μάνατζερ, που θα κόψουν τις εκδρομές των συνταξιούχων, θα διαλύσουν παιδικούς σταθμούς....καταλαβαίνετε σε τι κλίμα βρισκόμαστε...και γι' αυτό θεωρούν είδος πολυτελείας την ενημέρωση των μεταναστών και των πολιτών αυτής της πρωτεύουσας.

“Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας” υποστηρίζει ότι πρέπει να λειτουργούν αυτές οι υπηρεσίες, γιατί τις θεωρούμε υπηρεσίες από τη δική μας τη μεριά. Δεν θέλουμε να απολυθεί κανένας εργαζόμενος, ίσα-ίσα που εμείς πιστεύουμε ότι στο Δήμο της Αθήνας πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού.

Η ενημέρωση των μεταναστών είναι ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει. Θέλω να σταθώ μόνο σε ένα παράδειγμα: ψηφίστηκε ένας νόμος – τον οποίο εγώ τον θεώρησα και απαράδεκτο ως κείμενο, ως κίνηση ενάντια στον ρατσισμό – που έδινε το δικαίωμα εγγραφής των μεταναστών στους καταλόγους για να ψηφίσουν στις εκλογές. Ποια ήταν η ενημέρωση, πόσο συστηματική ήταν γι' αυτό τον κόσμο, για να ξέρει τι είναι έστω αυτό το κουτσουρεμένο δικαίωμα. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό. Κι άρα θέλουμε να δηλώσουμε τη συμπαράσταση μας στην κινητοποίηση την οποία κάνετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου